Field Trip Friday: Infinity Chapel

Last Friday, when it was freakishly warm out, the OHNY staff took a trip to Infinity Chapel, designed by Hanrahan Meyers Architects in the West Village.

entrance

Renovation of the Tenth Church of Christ Scientist’s original space began several years ago and was completed and open to the general public on June 30, 2010. It now features a $2,600,000 new sanctuary that explores the properties of light in space.

reading room

Designed by Victoria Meyers and Thomas Hanrahan, the new sanctuary also includes a combined lobby and Christian Science Reading Room and below ground level Sunday school and boardroom.

new sanctuary

The new sanctuary’s design is based on a contemporary interpretation of a four-dimensional figure—a hypercube—and mathematical forms such as squares, golden section rectangles, and lines.

oak benches

The architects used a curvilinear interpretation of a cube to integrate the experience of light and space and create a unique spiritual environment within the chapel.

wood pulpit

Materials such as the old-growth Ash planks by Miya Shoji, used for the top of the pulpit and librarian’s desk in the front lobby, provide a wonderful contrast to the floating, white space.

lobby

The art work on the walls in the lobby and Reading Room will rotate and are currently exhibiting paintings by Gerard Lehner.

171 MacDougal Street
New York, NY 10011

Advertisements

0 Responses to “Field Trip Friday: Infinity Chapel”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




openhousenewyork

Twitter


%d bloggers like this: